Chlebek bananowy jest tak naprawdę ciastem bananowym które tylko wyglądem udaje chlebek i na tym wszelkie podobieństwa się kończą ;-) To jest ciasto które każdy z Was powinien zrobić i sam spróbować, doskonale przecież znamy smak bananów, ale gdy kogoś nim poczęstujemy i poprosimy by powiedział z czego jest zrobione, zawsze jest chwila konsternacji i mało kto odpowiada poprawnie za pierwszym razem ;-) Bardzo smaczne, syte i łatwe w przygotowaniu, tak jak większość moich przepisów, prawda?
Składniki
- 4-5 dojrzałych bananów
- 50 g rozpuszczonego masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- po garści szuszonej żurawimy i rodzynek
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Banany obieramy, kroimy w plasterki i miksujemy za pomoca blendera. Wlewamy roztopione masło, jajko, cukier i ekstrakt z wanilii. Mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i solą i mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy żurawinę i rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki (10-30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 °C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.