wtorek, 25.03.2014 r.
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy jest tak naprawdę ciastem bananowym które tylko wyglądem udaje chlebek i na tym wszelkie podobieństwa się kończą ;-) To jest ciasto które każdy z Was powinien zrobić i sam spróbować, doskonale przecież znamy smak bananów, ale gdy kogoś nim poczęstujemy i poprosimy by powiedział z czego jest zrobione, zawsze jest chwila konsternacji i mało kto odpowiada poprawnie za pierwszym razem ;-) Bardzo smaczne, syte i łatwe w przygotowaniu, tak jak większość moich przepisów, prawda?

Chlebek bananowy

Składniki

  • 4-5 dojrzałych bananów
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • po garści szuszonej żurawimy i rodzynek
  • cukier puder do posypania

Chlebek bananowy

Wykonanie

Banany obieramy, kroimy w plasterki i miksujemy za pomoca blendera. Wlewamy roztopione masło, jajko, cukier i ekstrakt z wanilii. Mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i solą i mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy żurawinę i rodzynki. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki (10-30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 °C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Wydrukuj
Kategoria: Ciasta, Desery, Przepisy
Tagi: , , , , , , , , , ,