piątek, 11.04.2014 r.
Zupa z soczewicy i cukinii

Zupa z soczewicy i cukinii to moje pierwsze podejście do soczewicy ;-) nie przypominam sobie bym kiedykolwiek w przeszłości robiła coś z tej rośliny, a odkąd na osiedlu został otwarty sklep ze zdrową żywnością to zaczęłam tam zaglądać i szukać nowych składników z których można ugotować coś smacznego, no i na pierwszy rzut poszła właśnie soczewica. Nie umieszczam zbyt często przepisów na zupy ponieważ na co dzień zazwyczaj gotuję zupy bardziej tradycyjne, które na pewno znacie, ale ta zdecydowanie jest godna uwagi.

Zupa z soczewicy i cukinii

Składniki

  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 małej cukinii
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 słoika koncentratu pomidorowego
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól morska
  • cukier

Zupa z soczewicy i cukinii

Wykonanie

W garnku na oliwie szklimy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, seler, ziemniaki i soczewicę, całość chwilę smażymy a następnie zalewamy wrzącą wodą. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i całość gotujemy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy rozrobiony z odrobiną wody i cukru. Ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku.

Wydrukuj
Kategoria: Przepisy, Zupy
Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , ,