poniedziałek, 19.05.2014 r.
Tagliatelle z indykiem, pomidorami i mascarpone

Tagliatelle to makaron w kształcie długich, płaskich wstążek, idealnie nadający się do wszelkich sosów, dlatego wykorzystałam go w tym przepisie. Sos do dania stworzyłam na bazie serka mascarpone oraz pomidorów z puszki, zabawne jest to, że jeszcze 2 lata temu nie myślałam o serku mascarpone jako bazie do sosów które będę podawać z mięsem, ale mascarpone jest tak uniwersalny, że można stosować go zarówno do słodkich jak i wytrawnych potraw. Nie sugerujcie się dosłownie tytułem jeśli chodzi o wybór mięsa, zarówno indyk jak i kurczak sprawdzą się tu idealnie.

Tagliatelle z indykiem, pomidorami i mascarpone

Składniki

  • 200 – 300 g makaronu tagliatelle
  • 500 g fileta z indyka lub kurczaka
  • pomidory krojone w puszce
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, bazylia, cukier
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojonego w kostkę indyka. Zdejmuje z patelni i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pomidory i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz przyprawy. Chwilę smażymy, wrzucamy indyka i dokładnie mieszamy. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Dla dzieci, Makarony, Przepisy
Tagi: , , , , , , , , , , ,