środa, 19.11.2014 r.
Pałki kurczaka w glazurze z miodu, musztardy i imbiru

Święta coraz bliżej, najwyższy więc czas zacząć pracować nad świątecznym „menu” ;-) a pałki kurczaka w glazurze z miodu, musztardy i imbiru zdecydowanie w nim „wylądują”, ponieważ są bardzo smaczne, bardzo szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ;-) Robiłam już kurczaka na wiele sposobów, po wietnamsku, w sosie worcester, w marynacie miodowo-musztardowej czy mleku kokosowym, ale chyba jeszcze nigdy nie widziałam swojej córki, żeby tak ze smakiem jadła któregoś z nich ;-) Myślę, że Wam również będzie smakować ;-)

Pałki w glazurze z miodu, musztardy i imbiru

Składniki

  • 6 pałek z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki musztardy (użyłam chrzanowej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku

Pałki w glazurze z miodu, musztardy i imbiru

Pałki w glazurze z miodu, musztardy i imbiru

Wykonanie

W misce łączymy wszystkie składniki marynaty, po czym dodajemy umyte i osuszone pałki z kurczaka. Dokładnie mieszamy by marynata pokryła całego kurczaka. Przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (nie wylewamy marynaty) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut. Po tym czasie przewracamy pałki na drugą stronę i wylewamy na nie pozostałą marynatę po czym ponownie wstawiamy do piekarnika na 40 minut.

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Dla dzieci, Przepisy
Tagi: , , , , , ,