środa, 02.07.2014 r.
Amarantusowo-maślankowe placuszki z truskawkami

Placki to jedzenie które naprawdę często pojawia się w moim domu. Na blogu umieszczałam już wiele przepisów na placki, były placki z serkiem homogenizowanym, wiejskim, ricottą, ale z amarantusem i maślanką pojawiają się po raz pierwszy ;-) no i tak jak obiecywałam, będą to placuszki z… TRUSKAWKAMI! ;-) Mam nadzieję, że nie przejedliście się jeszcze i macie ochotę na prawie ostatnie truskawki w tym roku :)

Amarantusowo-maślankowe placuszki z truskawkami

Składniki

  • 250 g maślanki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki z amarantusa (można zastąpić pszenną)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilka truskawek
  • cukier puder do posypania

Amarantusowo-maślankowe placuszki z truskawkami

Amarantusowo-maślankowe placuszki z truskawkami

Wykonanie

W misce miksujemy maślankę, jajka i olej a następnie dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, sól i cukier. Całość dokładnie miksujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu). Gdy się ładnie zetną układamy po 2 plasterki truskawki na każdym placku i przekładamy na drugą stronę. Przed nałożeniem na patelnię kolejnej porcji ciasta przecieramy ją papierowym ręcznikiem, gdyż truskawki zostawiają ślad. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Wydrukuj
Kategoria: Dla dzieci, Inne, Placki, Przepisy
Tagi: , , , , , , , , , ,