Surówka z młodej kapusty i kiszonego ogórka to jedna z ostatnich surówek jakie robiłam. Bardzo fajnie komponuje się z karkówką zapiekaną w cebuli (przepis już czeka w kolejce do publikacji). Surówka pasuje do każdego rodzaju mięsa, tak więc może dopełnić Wasze obiadowe danie.
Składniki
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 2 kiszone ogórki
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz, cukier
- 5 łyżek oliwy
Wykon
Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i cienko szatkujemy. Następnie solimy, wygniatamy w rękach i odstawiamy aż zmięknie. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, cebulę i pomidora (którego wcześniej sparzamy i zdejmujemy skórkę), całość mieszamy. Z soku z cytryny, musztardy i oliwy przygotowujemy sos, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Polewamy surówkę, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut.