poniedziałek, 23.09.2013 r.
Karkówka pod pierzynką

Karkówka pod pierzynką czyli karkówka z cebulą i majonezem zapieczona pod warstwą żółtego sera. Karkówka w tym wydaniu od dawien dawna gości na moim domowym stole. Danie smaczne chociaż kaloryczne, ale czego się nie robi dla chwili przyjemności… ;-)

Karkówka pod pierzynką

Składniki

  • 600 g karkówki (6 plastrów o grubości ~1 cm)
  • 2 cebule
  • 6 plastrów żółtego sera
  • ok 6 łyżek majonezu
  • sól, pieprz czarny mielony

 Wykonanie

Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm, u mnie wyszło 6 plastrów, po czym obficie doprawiamy solą oraz pieprzem i układamy luźno w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 180 °C piekarnika na ok. 30 minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w grubsze plastry. Po upływie 30 minut wyjmujemy naczynie z piekarnika i na każdym plastrze karkówki układamy kolejno: 2 plastry cebuli, łyżkę majonezu i przykrywamy plastrem żółtego sera. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 30-40 minut (do momentu zarumienienia się sera i miękkości mięsa).

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Przepisy
Tagi: , , , , ,