środa, 18.06.2014 r.
Karkówka z porem i ananasem

Karkówka to mięso które bardzo lubię i często gości w mojej kuchni pod różną postacią. Pokazywałam już przepisy na karkówkę pod pierzynką czy zapiekaną w sosie śmietanowo-borowikowym, ale takiej w wersji lekko słodkiej jeszcze nie było ;-) Mam nadzieję, że jesteście otwarci na różne smaki i pieczone mięso z ananasem nie odstrasza Was ;-) Zapraszam do spróbowania :)

Karkówka z porem i ananasem

Składniki

  • 1kg karkówki
  • 1 puszka ananasa
  • 2 duże pory
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

Karkówka z porem i ananasem

Wykonanie

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1 cm plastry. Przyprawiamy dokładnie solą, pieprzem i papryką, po czym odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie panierujemy w mące i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Por oczyszczony kroimy w grubsze plastry, czosnek w cienkie plasterki a ananasa w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz z patelni na której smażyliśmy karkówkę. Układamy połowę karkówki, posypujemy połową pora z czosnkiem i połową ananasa. Czynność powtarzamy, mięso, por z czosnkiem, ananas. Sok z ananasów łączymy z wodą i zalewamy karkówkę. Pieczemy pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 °C.

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Przepisy
Tagi: , , , , , , , , ,