piątek, 22.11.2013 r.
Muszle z nadzieniem z mięsa mielonego

Wczoraj umieściłam przepis na muszle w wersji wegetariańskiej i obiecałam dziś przepis na muszle z nadzieniem z mięsa mielonego. Przepisy są bardzo do siebie podobne, oba bazują na pomidorach i makaronie conchiglie, więc częściowo będą się pokrywać. Jeśli ktoś nie przepada za serem feta a lubi mięsko, to dzisiejsza wersja bardziej powinna bardziej przypaść do gustu ;-)

Muszle z nadzieniem z mięsa mielonego

Składniki

  • 300 – 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • bazylia, tymianek, sól, pieprz, oregano, tymianek, cukier
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki masła (do wysmarowania formy)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół opakowania makaronu conchiglie
  • 100 g sera żółtego

Muszle z nadzieniem z mięsa mielonego

Wykonanie

Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewamy zimną wodą a następnie każdą muszlę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy chwilę. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy mielone mięso. Doprawiamy i smażymy co wyparowania soków mięsnych. Na sam koniec wlewamy śmietankę i mieszamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pomidory, doprawiamy solą, cukrem i ziołami. Całość chwilę podsmażamy i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem. Makaron nadziewamy farszem mięsnym, układamy w naczyniu żaroodpornym uprzednio wysmarowanym masłem i posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C do momentu aż ser się rozpuści.

Wydrukuj
Kategoria: Dania mięsne, Makarony, Przepisy
Tagi: , , , , , , , , , , , , , , ,