Wczoraj umieściłam przepis na muszle w wersji wegetariańskiej i obiecałam dziś przepis na muszle z nadzieniem z mięsa mielonego. Przepisy są bardzo do siebie podobne, oba bazują na pomidorach i makaronie conchiglie, więc częściowo będą się pokrywać. Jeśli ktoś nie przepada za serem feta a lubi mięsko, to dzisiejsza wersja bardziej powinna bardziej przypaść do gustu ;-)
Składniki
- 300 – 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- bazylia, tymianek, sól, pieprz, oregano, tymianek, cukier
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki masła (do wysmarowania formy)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół opakowania makaronu conchiglie
- 100 g sera żółtego
Wykonanie
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewamy zimną wodą a następnie każdą muszlę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy chwilę. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy mielone mięso. Doprawiamy i smażymy co wyparowania soków mięsnych. Na sam koniec wlewamy śmietankę i mieszamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pomidory, doprawiamy solą, cukrem i ziołami. Całość chwilę podsmażamy i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem. Makaron nadziewamy farszem mięsnym, układamy w naczyniu żaroodpornym uprzednio wysmarowanym masłem i posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C do momentu aż ser się rozpuści.