czwartek, 13.02.2014 r.
Serniczki

W sobotę obudziłam się ze smakiem na serniczki… i przypomniało mi się jak kilka lat temu kupowałam placuszki z twarogu polane słodką śmietaną w barze mlecznym… spróbowałam więc odtworzyć ich smak, a przy okazji delikatnie je zmodyfikowałam tak, by również mogła je zjeść ze mną moja córeczka. Myślę, że uzyskałam dokładnie to co chciałam ;-)

Serniczki

Składniki

  • 200 g twarogu
  • 2 jajka
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 50 g mąki
  • 25 g cukru pudru + do posypania
  • szczypta soli

Serniczki

Wykonanie

Twaróg wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy żółtka, cukier waniliowy, cukier puder i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy (masa będzie gęsta). Białka z solą ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą twarogową. Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy.

Wydrukuj
Kategoria: Dla dzieci, Inne, Placki, Przepisy
Tagi: , , , , ,