Sałatka z awokado i jajkami to moje ostatnie odkrycie które zdecydowanie na długo zagości na moim stole. Do tej pory awokado wykorzystywałam głównie raczej jako dodatek do pasty jajecznej, ale teraz to się definitywnie zmieniło, jeśli lubisz awokado to jest to sałatka której musisz spróbować, wiem co mówię ;-) Myślę, że sałatka może być również świetnym uzupełnieniem stołu na wielkanocne śniadanie, jest kolorowa, apetyczna i swoją lekkością przypomina nam o wiośnie.
Składniki
- 1 duże dojrzałe awokado
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 duży pomidor
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- szczypiorek (ilość według uznania)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie
Pomidora przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy wodę oraz pestki i kroimy w drobną kostkę. Jajka i awokado również kroimy w kosteczkę. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni przez kilka minut, ciągle mieszając żeby ich nie przypalić. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy sok z cytryny, oliwy i majonez oraz doprawiamy do smaku. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy, żeby składniki się przegryzły.
źródło: sałatka z awokado i jajek