piątek, 11.10.2013 r.
Wytrawne muffinki z szynką, serem feta i pomidorem

Muffinki zazwyczaj kojarzą się ze słodkościami, ale można je przecież zrobić na słono i ja osobiście bardziej preferuję właśnie tą wersję. Muffinki z szynką, serem feta i pomidorem mogą spokojnie zastąpić tradycyjną kanapkę, którą zabieramy do pracy, szkoły lub w podróż ;-)

Wytrawne muffinki z szynką, serem feta i pomidorem

Składniki (24 muffinki)

  • 400g mąki
  • 125g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 pomidor
  • 200g sera feta
  • 100g wędzonej szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • przyprawy (każdej pół łyżeczki)
    • sól
    • pieprz
    • bazylia
    • oregano
    • słodka papryka
    • ostra papryka

Wytrawne muffinki z szynką, serem feta i pomidorem

Wytrawne muffinki z szynką, serem feta i pomidorem

Wykonanie

W misce mieszamy składniki suche, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawy. W drugiej misce łączymy składniki mokre, rozpuszczone i wystudzone masło, mleko, roztrzepane jajka i rozgniecione ząbki czosnku. Następnie przygotowujemy dodatki, pomidora przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szynkę, cebulę i ser feta również kroimy w drobną kostkę. Składniki mokre dodajemy do suchych, mieszamy wszystko wraz z pozostałymi dodatkami do połączenia składników (masa będzie gęsta i lepiąca). Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 °C.

Wytrawne muffinki z szynką, serem feta i pomidorem

Wytrawne muffinki z szynką, serem feta i pomidorem

inspirację czerpałam z: muffinki wytrawne z salami, serem feta i pomidorem

 

Wydrukuj
Kategoria: Inne, Muffinki na słono, Przepisy
Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,