Ciasto Lion swoją nazwę wzięło od batonika który jest kluczowym składnikiem jednej z mas. Ciasto robi się bez pieczenia i jest bardzo zbliżone do na pewno znanego już Wam ciasta 3-bit. Wychodzi naprawdę bardzo smaczne, nie znam nikogo komu by nie smakowało. Po pierwszym kęsie od razu chce się nałożyć kolejny kawałek ;-)
Dziś mija dokładnie rok od opublikowania pierwszego wpisu, a do dziś przybyło ich łącznie 137. Przez ten rok Kuchnię bez VAT odwiedziło ponad 230 tysięcy osób, które wyświetliły łącznie ponad 410 tysięcy przepisów. Najczęściej czytane przepisy to:
- Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i pieczarkami
- Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką
- Warstwowa sałatka śledziowa
Prowadzę również stronę na Facebook-u, którą do dziś polubiły 1354 osoby, zapraszam do kliknięcia Like i śledzenia moich poczynań w kuchni.
Dziękuję za ten rok i mam nadzieję, że w kolejnym będę mogła pochwalić się znacznie większymi liczbami, a teraz wracam do przepisu.
Składniki
- 5 paczek herbatników
- 1 puszka masy krówkowej
- 50 g gorzkiej czekolady do posypania
Masa z batonikami
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 5 batoników Lion (XXL)
- 4 łyżki cukru pudru
Masa śmietanowa
- 250 – 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 2 śmietanfixy
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie
Blachę o wymiarach 25×30 cm wykładamy folią aluminiową (nie jest to konieczne) i układamy na niej warstwę herbatników. Przykrywamy je masą krówkową i układamy kolejną warstwę herbatników.
W misce miksujemy mascarpone 250 ml schłodzonej kremówki i 4 łyżki cukru pudru. Miksujemy do momentu aż masa będzie gęsta. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojone w plasterki batoniki. Gotową masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.
Została nam do przygotowania masa śmietanowa. W misce ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i śmietanfixami. Masę wykładamy na herbatniki i posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.