poniedziałek, 21.07.2014 r.
Ciasto Lion

Ciasto Lion swoją nazwę wzięło od batonika który jest kluczowym składnikiem jednej z mas. Ciasto robi się bez pieczenia i jest bardzo zbliżone do na pewno znanego już Wam ciasta 3-bit. Wychodzi naprawdę bardzo smaczne, nie znam nikogo komu by nie smakowało. Po pierwszym kęsie od razu chce się nałożyć kolejny kawałek ;-)

Dziś mija dokładnie rok od opublikowania pierwszego wpisu, a do dziś przybyło ich łącznie 137. Przez ten rok Kuchnię bez VAT odwiedziło ponad 230 tysięcy osób, które wyświetliły łącznie ponad 410 tysięcy przepisów. Najczęściej czytane przepisy to:

  1. Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i pieczarkami
  2. Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką
  3. Warstwowa sałatka śledziowa

Prowadzę również stronę na Facebook-u, którą do dziś polubiły 1354 osoby, zapraszam do kliknięcia Like i śledzenia moich poczynań w kuchni.

Dziękuję za ten rok i mam nadzieję, że w kolejnym będę mogła pochwalić się znacznie większymi liczbami, a teraz wracam do przepisu.

Ciasto Lion

Składniki

  • 5 paczek herbatników
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 50 g gorzkiej czekolady do posypania

Masa z batonikami

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 5 batoników Lion (XXL)
  • 4 łyżki cukru pudru

 Masa śmietanowa

  • 250 – 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 2 śmietanfixy
  • 1 łyżka cukru pudru

Ciasto Lion

Wykonanie

Blachę o wymiarach 25×30 cm wykładamy folią aluminiową (nie jest to konieczne) i układamy na niej warstwę herbatników. Przykrywamy je masą krówkową i układamy kolejną warstwę herbatników.

W misce miksujemy mascarpone 250 ml schłodzonej kremówki i 4 łyżki cukru pudru. Miksujemy do momentu aż masa będzie gęsta. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojone w plasterki batoniki. Gotową masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.

Została nam do przygotowania masa śmietanowa. W misce ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i śmietanfixami. Masę wykładamy na herbatniki i posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.

Wydrukuj
Kategoria: Ciasta, Przepisy, Słodkości
Tagi: , , , , , , , ,