Rukola to jedna z moich ulubionych sałat i jeśli trafia mi się przepis na sałatkę z rukolą to muszę go wypróbować ;-) Przepis na tą sałatkę pochodzi z programu Ewa Gotuje który regularnie staram się oglądać ;-) Sałatka ta przypomina mi inną którą Wam już pokazywałam i zachęcam gorąco do spróbowania obu.
Składniki
- 2-3 duże garście rukoli
- 8 suszonych pomidorów w oleju
- 2-3 łyżki orzeszków pini (zastąpiłam słonecznikiem)
- 1 łyżka kaparów
- 4 kromki weki (można użyć pieczywa tostowego)
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju w którym były suszone pomidory
- wiórki parmezanu (pominęłam)
Dressing
- 2 łyżki octu balsamicznego
- pół łyżki cukru
- 6 łyżek oleju w którym były suszone pomidory
- sól i pieprz
Wykonanie
Rukolę myjemy, osuszamy i wrzucamy do salaterki. Dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, odsączamy kapary i uprażony na suchej patelni słonecznik. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy obrany i rozgnieciony ząbek czosnku i pokrojoną w kostkę wekę. Smażymy grzanki na złoty kolor. Gotowe grzanki wrzucamy do pozostałych składników. Składniki dressingu łączymy i dokładnie mieszamy, po czym dodajemy do sałatki. Jeśli lubicie to możecie jeszcze posypać wierzch wiórkami parmezanu